Chleb graham z ziarnami

Na początku coś co bije rekordy na fb – chleb. Dlaczego? – chleb bardzo łatwo można kupić w sklepie lub piekarni. Ten drugi prawdopodobnie jest zdrowszy niż sklepowy. Natomiast większość z nas mieszka w mieście gdzie o piekarnie w tych czasach niezwykle trudno. Chleb, który chciałabym przedstawić jest niezwykle prosty w zrobieniu – tak naprawdę przez pierwszą godzinę i 15 minut czekamy aż ciasto urośnie. Owszem mąka, której użyjemy oraz składniki swoje kosztują, natomiast jest to nic w porównaniu ze smakiem oraz tym, że wiemy jaki ma skład i ile ma kalorii. We wpisie przedstawię dwie wersję – jedną z miodem, a drugą bez. Zaczynamy!!!

 

SKŁADNIKI:

  • 500 g chleb polski Graham z orkiszem
  • 350 ml wody
  • 5 g drożdży instant lub 12 g świeżych
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 30 g miodu wielokwiatowego
  • 10 g nasion chia

Przygotuj również większą miskę; mikser oraz blachę podłużną do wypieków chleba, lub okrągłą o średnicy 25 cm.

Czas przygotowania: 10 minut na połączenie składników + godzina i 15 minut na wyrośniecie ciasta (30 minut w misce, 45 minut w blaszce) + 55 minut w piekarniku (10 minut 210°C + 45 minut 180°C) +15 minut odczekanie w piekarniku

Łączny czas wynosi – około 2 godziny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (1 – z miodem):

1) Namocz żurawinę w przegotowanej wodzie

2) 350 ml ciepłej wody o temperaturze około 25 stopni Celsjusza wymieszaj z miodem i drożdżami jeśli są świeże.

3) Do dużej miski wsyp mąkę, nasiona chia, pestki dyni, słonecznik łuskany oraz wcześniej namoczoną i odciśniętą żurawinę. Dodaj również drożdże jeśli są w proszku.

4) Do suchych składników wlej wodę z miodem i miksuj przez około 5 minut.

5) Przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu.

6) Posmaruj masłem formę i posyp mąką. Nałóż masę i ponownie przykryj ręcznikiem na około 45 minut.

7) Wstaw piekarnik na 210 stopni z termoobiegiem. Włóż chleb i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmień temperaturę na 180 stopni i piecz przez 40 – 50 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw chleb przez 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjmij chleb.

Kaloryczność : 70 g chleba tj. około 2 kromki chleb dostarcza około 178 kcal.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (2 – bez miodu):

Wszystkich składników dodajemy tyle samo, natomiast nie wkładamy miodu. Czas przygotowania jest taki sam

Natomiast kaloryczność bez miodu wynosi zaledwie 176 kcal (70 g).

💓 SMACZNEGO 💓

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *