Ciasto marchewkowe

Na stronie fb możecie znaleźć również post dotyczący cukru i miodu, który jest wstępem do dzisiejszego wpisu (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=203000003921870&id=200397627515441)

Wspominałam w nim, że miód jest zdrowszy niż zwykły biały cukier, który potocznie jest zwany białą śmiercią, a dodatkowo nie zawiera żadnych substancji odżywczych (takim cukrom mówimy nie). Również cukier trzcinowy czy brązowy są tak samo bezwartościowe.

Opowiadałam również o alternatywach tj. erytrytol czy ksylitol. Tego drugiego przyznam się szczerze jeszcze nie próbowałam, natomiast ten pierwszy bardzo mi przypadł do gustu. Przechodząc do meritum sprawy – jeśli chcecie jeszcze odchudzić marchewkowe ciasto to polecam miód z przepisu zamienić na 6 łyżek erytrytolu (lub ksylitolu). Jeśli zaś lubicie słodsze ciasta to substancji słodzącej dodajcie więcej. Również, jeśli uważacie, że marchwi jest za dużo to ilość zmniejszcie do 300 i będzie równie pysznie.

 

SKŁADNIKI:

  • 30 g miodu wielokwiatowego/6 łyżek erytrytolu
  • 4 jaja kurze
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350 g/300 g starej marchewki na grubych oczkach

Przygotuj mikser, formę do pieczenia o średnicy 24 cm oraz 2 miski. Piekarnik nastaw na 180 stopni

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1) W pierwszej misce wymieszaj składniki suche tj.: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę, imbir (erytrytol, jeśli robisz wersję jeszcze mniej kaloryczną).

2) W drugiej misce wymieszaj składniki mokre trzepaczką lub mikserem: miód, (jeśli robisz wersję z nim w roli głównej), jogurt naturalny gęsty, jaja, oliwę z oliwek.

3) Do masy mokrej dodaj startą wcześniej marchewkę, a następnie połącz wszystko ze składnikami suchymi mikserem.

4) formę posmaruj masłem, posyp mąką i wlej masę.

5) Piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić po 40 minutach ciasto tj.: włożyć patyczek od szaszłyków na środek ciasta i sprawdzić czy jest suche

 

Ciasto wychodzi puszyste i smaczne, jeśli chcecie troszkę zwiększyć kaloryczność to możecie zrobić krem:

2 łyżki jogurtu połączyć z 2 łyżkami serka almette naturalny, łyżką miodu i jedną łyżeczką cytryny. Można udekorować w różyczki lub wysmarować

Kaloryczność bez kremu: 70 g (kawałek ciasta) to około 156 kcal.

Kaloryczność samego kremu: 128 kcal, więc na jednym kawałku będzie to około 9 kcal

💓 SMACZNEGO 💓

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *