Rolada z mięsa mielonego wieprzowego

Zaczynając swoją przygodę z potrawami niskokalorycznymi nie myślałam, że może być z tego, aż taka frajda. Pewnego dnia naszła mnie ochota na mięsną roladę – niestety wszystkie przepisy, jakie znałam, oraz jakich się nauczyłam od mamy czy też babci zawierały, a to ser, a to inne tłuszcze niepożądane przeze mnie na tym etapie gotowania. Zaczęłam szukać pomysłów w popularnej ostatnio aplikacji, która umożliwia wysyłanie i przedstawianie swoich pomysłów. Tam również poległam. Wybrałam, więc proste produkty i tak oto powstał prosty i smaczny przepis na roladę 😀 Zajadaliśmy się nią wraz z mężem przez kolejne dni, ponieważ jest ona bardzo dobra zarówno na ciepło jak i zimno. Ja dawałam ją później na swój cudowny chlebek 😀 Także łapcie przepis i do dzieła.

SKŁADNIKI:

  • 150 g marchewki starej na dużych oczkach
  • 150 g pora pokrojonego
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego ze schabu
  • Łyżka NaTurek kozi serek do smarowania
  • 3 łyżeczki (15g) majeranku
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka rozmarynu utartego w moździerzy
  • Szczypta pieprzu
  • 1 lub 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

 

Przygotuj garnek, patelnię, miski i miseczkę

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1) Na małym ogniu w garnku gotuj marchewkę z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz rozmarynem do momentu wygotowania się soku. Dopraw do smaku szczyptą pieprzu.

2) W tym czasie możesz do miski włożyć mięso mielone, majeranek, sól, pieprz, curry, jajko, otręby i je wymieszać aż powstanie jednolita masa. Masę podziel na dwie części i rozłóż na dwie folie.

4) Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek dodaj pora i duś go przez około 5 minut, po tym czasie dodaj łyżkę serka koziego i wymieszaj.

5) Na masę mięsną wyłóż marchewkę oraz pora. Zawiń roladę tak, aby była szczelna i włóż do piekarnika 200 °C na 45 minut.

 

Z jednej rolady wyjdzie około 6 do 8 porcji w zależności od tego jak je pokroisz. Jedna porcja (40 g), jeśli podzielisz na 6 to około 41 kcal.

 

Do tego możesz dodać kaszę kus kus według przepisu na opakowaniu. Na zdjęciu 50 g, oraz puree z kalafiora. Całe danie, które widzicie niżej to 120 g rolady (123 kcal), 50 g kaszy (186 kcal) i 100 g puree z kalafiora (23 kcal). W sumie kaloryczność jest bardzo niska i wynosi tylko 332 kalorii.

 

💓 SMACZNEGO 💓

 
   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *