Sandacz w porze

Jak wiadomo w zdrowej diecie powinny pojawiać się ryby, co najmniej dwa razy w tygodniu. Najlepiej, aby ryby były chude, natomiast chciałabym zaznaczyć tutaj, że te tłuste również trzeba spożywać. Dziś jednak skupię się na tej pierwszej grupie. Źródła podają, że do rybek chudych zaliczamy m.in.: dorsza, morszczuka, mintaja, sandacza, szczupaka, tołpygę oraz amura. Na pierwszy raz chciałam wybrać amura, gdyż słyszałam o nim same pochlebne opinie. Musiałam jednak zrezygnować z tego pomysłu, gdyż na rynku bardzo ciężko dostać ten gatunek ryby, a ja nie miałam czasu na zbyt długie poszukiwania. Padło, zatem na sandacza, – który w smaku jest lekko maślany, także powinien smakować nawet najwybredniejszym osobom. Także do dzieła 😀

 

SKŁADNIKI (na dwie porcje):

  • 200 g filetu z sandacza przekrojonego na pół
  • 200 g pora pokrojonego
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 opakowania jogurtu naturalnego
  • Średnia cebula pokrojona w plastry
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta curry
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g Quinoa komosa ryżowa

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1) Wyłóż część jogurtu na głęboki talerz i ułóż na niego cześć cebuli.

2) Na cebulę ułóż filety z sandacza, dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz curry. Następnie przykryj resztą cebuli oraz jogurtu. Wstaw do lodówki pod przykryciem na około 15-20 minut.

3) Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj por. Podsmaż, a następnie wlej wodę i duś przez około 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry. Na sam koniec dodaj almette i wymieszaj.

3) Zrób komosę ryżową według przepisu na opakowaniu.

4) Nałóż ryby na dwie folie aluminiowe i nałóż na nie równe części masy porowej. Zawiń folią tak, aby ryba była cała zakryta.

4) Wstaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piecz rybę przez 15 do 17 minut. Po tym czasie wyjmij 🐟 rybkę 🐟.

 

Ryba rozpływa się wręcz w ustach, a dodana na talerz dodatkowo komosa ryżowa urozmaica jej smak. Nie potrzeba sosu 🙂

 

Kaloryczność jednej porcji wynosi zaledwie 193 kcal.

 

Także dzielcie się i radujcie tym przepisem

Dajcie również znać jak Wam wyszły poprzednie przepisy 🙂

 

💓 SMACZNEGO 💓

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *