Cukinlove – faszerowana cukinia

Dziś na obiad przygotowałam dla mojej rodziny taką oto cukinię. Wyszła obłędnie – w sam raz chrupiąca, ale też nie za twarda. Rozpływała się w ustach. Danie to jest dość proste w przygotowaniu, a poza tym jest dla również dla wegetarian. Następnym razem przygotuję inną wersję dania – została już ona kilkukrotnie zrobiona i zawsze wszystkim smakowało (całość znikała w oka mgnieniu). Do dzisiejszego dania możecie użyć przecieru pomidorowego (wtedy rozróbcie go z wodą i doprawcie według uznania), passaty pomidorowej lub najlepiej ketchupu własnej roboty (przedstawię go innym razem)

 

SKŁADNIKI (na 3 porcje – 1 porcja to połowa cukinii):

  • 1,5 cukinii przekrojonej na pół oraz oczyszczonej z ziaren (nie wyrzucać gniazd nasiennych – potrzebne do farszu są gniazdka z jednej cukinii pokrojone w kostkę)
  • 50 g kaszy kus kus
  • 40 g papryki
  • 30 g pora
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu gęstego
  • Szczypta soli, pieprzu i curry

Na sos:

  • Passata pomidorowa, lub ketchup domowej roboty
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka jogurtu gęstego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Cukinię myjemy i kroimy na pół. Usuwamy gniazdka nasienne, które potem kroimy w kostkę (z jednej cukinii). Myjemy i kroimy w kostkę również paprykę i cebulę, natomiast pora kroimy w paski.
  • Ustawiamy piekarnik na 180° W międzyczasie na patelni smażymy cebulę na złoty kolor na oliwie z oliwek, dodajemy paprykę oraz pora. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Kasze kus kus robimy wg. przepisu na opakowaniu. Ja dodatkowo dolałam sos sojowy łyżeczkę oraz doprawiłam pieprzem. Zalałam gorącą wodą, wymieszałam i odstawiłam na 5 minut.
  • Zarówno warzywa jak i kaszę mieszam ze sobą na patelni i doprawiam sosem sojowym.
  • Na blachę wykładam folię aluminiową/papier do pieczenia, układam cukinię i faszeruję ją. Na sam koniec zalewam masą jajeczną – mieszam jajko z jogurtem, pieprzem, solą i curry. Całość piekę przez 25 minut w piekarniku.
  • Sos pomidorowy – gotuję passatę pomidorową z łyżką jogurtu i sosem sojowym. Doprawiam do smaku pieprzem.

Jedna porcja (tj. 261 g) zawiera zaledwie 188 kcal

💓 SMACZNEGO 💓

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *