Pierlove latte

Do świąt zostało zaledwie 3 dni, nie licząc końcówki dzisiejszego. W związku z tym szukałam innych inspiracji świątecznych. Tak oto znalazłam “Pierniczkowe latte z bitą śmietaną” znanego producenta tj. Mlekpolu – śmietana łaciata. W skład tej zapewne pysznej kawy wchodzi m.in. bardzo duża ilość cukru, bo aż szklanka 😫 oraz 100 ml śmietany 30%. Postanowiłam odchudzić troszkę tą pyszności i tak oto powstało pierlove latte – czyli niskokaloryczne latte.

 

SKŁADNIKI NA SYROP :

  • 300 ml wody
  • 3 płaskie łyżki erytrytolu
  •  1 lub 2 łyżeczki przyprawy korzennej, którą możecie znaleźć w poście dotyczącym piernikowe love (najlepiej własna)
  • 2 łyżeczki inuliny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1)  Na początku syrop – w rondlu gotujemy wodę z przyprawą korzenną, erytrytolem oraz inuliną. Gotujemy do momentu, aż zacznie gestnieć tj. około 15 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy aromat waniliowy. Syropu wychodzi więcej niż na jedną kawę, dlatego warto go przelać do buteleczki i wstawić po ostudzeniu do lodówki. Może tak stać do 2 miesięcy.

2)  Robimy espresso. Do wysokiej szklanki nalewamy najpierw syrop piernikowy, następnie spienione mleko i na samym końcu kawę. Można posypać piankę cynamonem lub gałką muszkatołową

 

Jedna porcja ma około 138 kcal

💓 SMACZNEGO 💓

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *