Schab w sosie pomarańczowym

Już jutro święta Bożego Narodzenia, dlatego jeszcze dziś przesyłam Wam przepis na kruchy schab w pomarańczach. Przepis powstał w momencie kiedy w zamrażarce miałam dość sporo mięsa m.in.: schabu. Wcześniej oczywiście włożyłam go na noc do lodówki aby się rozmroził. Jest on prosty i szybki w przygotowaniu. Więc jeśli lubicie nowości na świątecznym stole to dzisiejszy wpis będzie w sam raz.
Dodatkowo chciałabym ogłosić, że w okresie świąt nie będę dodawać wpisów z przepisami. Jest to czas, który należy spędzić z ukochanymi, gdzie również należy zadzwonić do najbliższych lub też pogodzić się z innymi bliskimi. W związku z tym jutro będę Wam życzyć, a dziś zapraszać do gotowania i czytania.
Spokojnego wieczoru 😛

 

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 160 g schabu wieprzowego
  • 100 g kaszy kus kus
  • 200 g różyczek brokułu
  • pół cebuli pokrojonej w piórka
  • sok z pomarańczy 200 ml (2 średnie pomarańcze) oraz pół pomarańczy pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta curry
  • 20 g jogurtu naturalnego Maluta lub inny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1) Schab rozbij, a następnie oprósz z obydwu stron solą, pieprzem oraz curry.

2) Na głęboki talerz wyłóż cześć cebuli, nałóż pierwszy schab i rozsmaruj na nim łyżkę jogurtu. Następnie ułóż kolejny kawałek mięsa i powtórnie przykryj go jogurtem. Przykryj resztą cebuli. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

3) Ustaw parowar na 50 minut i ułóż w nim schab wcześniej oczyszczony z cebuli. Jogurt można zostawić.

4) Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu.

5) Wyciśnij sok z 2 pomarańczy, oraz pokrój połowę owocu w kostkę. Do sosu potrzeba łącznie 2,5 pomarańczy. Zarówno pokrojoną część jak i sok grzej na patelni lub w rondlu do momentu aż się zredukuje. Można śmiało dodać tutaj cynamon i imbir dla smaku lub nic. Ja jednak polecam tą pierwszą opcję. Dodatkowo dodaj 2 łyżki płaskie miodu lub mniej w zależności od tego, jaką słodkości chcesz uzyskać.

6) Brokuły gotuj przez około 10 minut (al dente).

7) Wyłóż kaszę, mięso oraz warzywa na talerz, a następnie nałóż sos pomarańczowy.

 

Mięso wychodzi kruche i obłędne. Kaloryczność jednej porcji obiadowej wynosi zaledwie 423 kcal.

 

💓 SMACZNEGO 💓

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *