Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Witajcie kochani po świętach i nowym roku. Tak wiem długo mnie nie było. Poza tym przez święta przybrałam kilogram, ale powiedzmy sobie szczerze nie można odmawiać pyszności, jakie robią Nasze mamy i babcie, więc i ja z umiarem jadłam to, co podano. I wiecie, co? Nie żałuję, bo to wspólny czas spędzony z najbliższymi gdzie nie powinno się przejmować za bardzo ilością tłuszczu, jaka została użyta do przygotowania tych wszystkich potraw – mam nadzieję, że i Wy nie żałowaliście.

Po świętach jak zwykle sylwester – co to się działo J. U mnie było łącznie 14 osób, pies, kot oraz córeczka. Zmieściliśmy się wszyscy w niewielkim salonie i zajadaliśmy się oraz piliśmy – tu z umiarem 😛 Jak wiadomo alkohol ma sporo kalorii. Tego dnia również nie stosowałam diety – no chyba, że wliczyć w to m.in.: ciasto marchewkowe w innej odsłonie, którą Wam zaraz przedstawię, lub cukinię faszerowaną mięsem (kolejny post), czy też babeczki sernikowe, (które opadają, ale są obłędnie pyszne). Do tego wszystkiego był krem z dyni – mocno doprawiony, mocno gęsty – po prostu mniam. Wszystkie te przepisy postaram się Wam przybliżyć w najbliższym czasie.

Oczywiście po sylwestrze troszkę się obijałam i tak na kolejny weekend w związku z rocznicą ślubu byłam w Spa – pyszne jedzenie, spokojna atmosfera i odpoczynek sprawiły, że wracam do Was i pracuję dalej na swój, ale i Wasz sukces. Już na początek wjeżdża przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 30 g miodu wielokwiatowego/6 łyżek erytrytolu
  • 4 jaja kurze
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g starej marchewki na małych oczkach
  • 1 jabłko starte na małych oczkach

 

KREM ORZECHOWY:

 

  • 20 g orzechów włoskich
  • 250 g chudego twarogu
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki masła orzechowego bez soli
  • 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu

 

KREM JOGURTOWY

  • 50 g twarogu chudego lub almette
  • 3 łyżki jogurtu
  • Połowa soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotuj mikser, formę do pieczenia o średnicy 24 cm oraz 2 miski. Piekarnik nastaw na 180 stopni

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1)  W pierwszej misce wymieszaj składniki suche tj.: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę, imbir (erytrytol, jeśli robisz wersję jeszcze mniej kaloryczną).

2) W drugiej misce wymieszaj składniki mokre trzepaczką lub mikserem: miód, (jeśli robisz wersję z nim w roli głównej), jogurt naturalny gęsty, jaja, oliwę z oliwek.

3) Do masy mokrej dodaj startą wcześniej marchewkę oraz jabłko, a następnie połącz wszystko ze składnikami suchymi mikserem.

4) formę posmaruj masłem (oliwą z oliwek), posyp mąką i wlej masę.

5) Piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić po 40 minutach ciasto tj.: włożyć patyczek od szaszłyków na środek ciasta i sprawdzić czy jest suche

6) W mikserze lub blenderze zmiksuj na gładką masę twaróg z masłem orzechowym, erytrytolem (ksylitolem) i solą. Na sam koniec wymieszaj z orzechami włoskimi.

7) Zmiksuj almette bądź twaróg z cytryną, jogurtem oraz miodem.

8) Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół, spód wysmaruj kremem i przykryj drugą częścią. Całości posmaruj kremem jogurtowym.

Z tego przepisu wychodzi u mnie 16 porcji w zależności na ile pokroicie lub na jaką blachę wyłożycie masę (około 105g – 1 kawałek) – jest to 216 kcal pysznego i zdrowego ciasta  😀  Przyznam Wam się szczerze, że po imprezie sylwestrowej sporo go zostało, a ja jadłam go jeszcze przez 5 dni i nie żałuję, bo nie ma, czego 🙂

💓SMACZNEGO 💓
 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *