Piernikowe love

W związku z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia również u mnie zaczęły gościć przepisy świąteczne. Jednym z nich jest piernik w wersji lekko odchudzonej i bardzo smacznej. Pierwszą blachę zrobiłam w zeszły czwartek i powiem Wam szczerze, że nie spodziewałam się takiego smaku. Wiadomo babcie i mamy robiły, smakowało, ale to, co sama przygotowałam przeszło moje najśmielsze oczekiwanie. Na początku myślałam o piernikach – z pomysłu tego jednak zrezygnowałam, gdyż okazało się, że zarówno u moich rodziców jak i u rodziców męża już są gotowe. Padło na piernik z polewą kakaową 🙂 Pychotka

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 170 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 125 g jogurtu gęstego
  • 150 g erytrytolu/ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka (oddzielić żółtka od białek, te drugie trzymać w lodówce do momentu robienia piany)
  • 100 g miękkiego masła (bez niego się nie obejdzie, a przed świętami kombinować aż tak nie będę)
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wody
  • 50 g namoczonej żurawiny i odcedzonej
  • 50 g orzechów (u mnie nerkowca, ale spokojnie możecie dać swoje ulubione)
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego/migdałowego (do jednej rodziny zrobiłam z tym, a do drugiej z migdałowym)

Przygotuj blachę o wymiarach 25×40 cm, lub mniejszą np. 24×36 cm. Nastaw piekarnik na 170°C z termoobiegiem.

 

PRZYPRAWY DO PIERNIKA:

– można kupić własną mieszankę (np. Dr. Oetker) lub zrobić samemu, jeśli chcemy, aby było zdrowiej (w gotowych mieszankach dosypują cukier):

  • 5-6 płaskich łyżeczek cynamonu mielonego
  • 1-2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1,5 łyżeczki goździków roztartych w moździerzy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki kardamonu (proszek, albo utrzeć)
  • 10 ziaren ziela angielskiego (utrzeć w moździerzy)
  • 2 gwiazdki anyżu tj. około 12 ziarenek ( utrzeć w moździerzy, – jeśli lubicie więcej dodajcie podwójną ilość)

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć w jeden proszek. Niektórzy dodają również pieprz kolorowy – ja ze względu na to, że go nie miałam to nie dodałam, mimo wszystko nie czuję, aby piernikowi przez to coś brakowało 🙂

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki inuliny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1)  Mikserem ucieramy masło z erytrytolem/ksylitolem, a następnie dodajemy żółtka, wodę, miód, aromat, sodę, proszek, kakao, przyprawę korzenną oraz jogurt. Stopniowo dodajemy mąkę, a na sam koniec żurawinę oraz orzechy. Ubijamy białka na puszystą masę – tak, aby po odwróceniu naczynia białka nie wylewały się. Piankę dodajemy stopniowo do masy piernikowej, całość mieszamy.

2)  Blachę o wymiarach 25×40 cm smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy mąką. Ciasto wylewamy na blachę i rozsmarowujemy je do momentu, aż cały spód będzie przykryty. Jeśli chcecie możecie użyć blachy o mniejszych wymiarach np. 24×36 cm, pamiętajcie jednak o tym, że wtedy w zależności na ile części podzielicie ciasto taką będziecie mieć kaloryczność. Nastaw piekarnik na 170°C z termoobiegiem i piecz piernik przez 50 minut.

3)  Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy erytrytol lub ksylitol, 2 łyżki kakao oraz inulinę. Całość mieszamy tak długo, aż polewa zacznie gęstnieć, (jeśli wolicie rzadką to długo czekać nie będzie trzeba). Pamiętajcie żeby cały czas mieszać płyn.

Ciasto dzielimy na tyle kawałków ile chcemy. Przykładowo dla 32 porcji (1 kawałek – 33 g, będzie zawierał zaledwie 78 kcal), natomiast dla 24 (1 kawałek – 44 g to około 103 kcal)

 

💓 SMACZNEGO 💓

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *