Cukinlove – wersja mięsna

Na sylwestra oprócz ciasta zrobiłam również cukinię. Tym razem była ona faszerowana mięsem mielony, gdyż jak zapewne pamiętacie wcześniejsza wersja była jarska. Przepis ten powstał jeszcze przed przygodą z blogiem, fb czy też odchudzaniem. Wielokrotnie pojawiał się u Nas na stole, gdy przychodzili goście. Dlaczego? – Odpowiedź jest prosta – jest to danie szybkie, smaczne, zdrowe i sycące. Wcześniej była to tylko wersja z mięsem mielonym z indyka i serem gouda. Teraz zmodyfikowałam go dodatkowo. Efekt był genialny, gdy zamiast ketchupu sklepowego dodałam ketchup domowej roboty. Przepis trafi tu za jakiś czas i uwierzcie tak dobrego ketchupu nie jedliście jeszcze nigdy.

 

Zaczynamy

 

SKŁADNIKI (12 porcji):

• 6 cukinii
• 400 g mięsa mielonego z indyka
• 200 g mięsa mielonego wieprzowego
• Połowa pęczka koperku świeżego
• 4 łyżki sosu sojowego
• 250 g ketchupu
• 30 g sera Mimolette
• 30 g sera koziego półtwardego
• Sól, pieprz
• Oliwa z oliwek
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 5 g bazylii
• 5 g oregano

 

SPOSÓB PRZYGOTWANIA:

1) Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i jeszcze raz na pół (tak, aby powstały cztery części). Usuwamy gniazdka nasienne za pomocą łyżeczki, z czego gniazda nasienne z 3 cukinii kroimy w kosteczkę).

2) Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zarumienienia, a następnie dodajemy mięso mielone. Gnieciemy je widelcem oraz przyprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Wlewamy ketchup oraz pokrojone gniazda nasienne, a następnie dodajemy sos sojowy oraz koperek świeży. Całość smażymy około 7 minut (aż mięso będzie dobre). Jeśli uważacie, że czegoś Wam brakuje, to po prostu dodajcie ulubioną przyprawę bądź sól według upodobania.

3) Na blachy, które najlepiej jest zabezpieczyć folią aluminiową wyłóżcie wcześniej przygotowane cukinie, a następnie nałóżcie na nie farsz. Na tarce o cienkich oczkach zetrzyjcie po 30 g sera “Mimolette” oraz koziego półtwardego. Ser ten nałóżcie na faszerowaną cukinię, a następnie blachy włóżcie do piekarnika na około 40 minut (do momentu aż cukinia zmięknie).

Tak przygotowane danie możesz spokojnie serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Nadaje się i na obiad i na przekąskę dla gości. Jeśli lubisz zjeść cukinię z dipem to polecam wymieszać jogurt grecki/naturalny/gęsty lub też inny z pieprzem, połową cytryny i odrobiną soli. Możecie też zrobić sos koperkowy – jogurt, koperek świeży/suszony oraz połowa soku z cytryny (każdy z nich przed podaniem wstaw do lodówki).

Porcja tj. 2 połówki cukinii (Cała cukinia to 4 połówki) to około 178 kcal. Gwarantuję Ci, że się nimi najesz, a jeśli nie zawsze możesz sięgnąć po kolejną

 

💓 SMACZNEGO 💓

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *