Spaghetti z indykiem

 Jakiś czas temu miałam ochotę na spaghetti – ale nie takie klasyczne, tylko wymyślne; nie z mięsem mielonym, a z mięsem pokrojonym w drobną kosteczkę. Tak oto powstał dzisiejszy przepis. Szybki w przygotowaniu, pyszny i zdrowy posiłek – raz sprawi Wam dużo przyjemności w zrobieniu go, dwa goście czy też rodzina będą nim zachwyceni 😀 Gwarantuję

 

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 200 g piersi z indyka
  •  160 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 200 g cukinii
  • 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 100 g marchewki
  •  2 żółtka
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  •  łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  •  Szczypta curry
  •  Szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1) Pierś z indyka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. Doprawiamy curry, solą oraz pieprzem. Następnie na łyżce oliwy smażymy na złoty kolor. Dolewamy 200 ml wody, liście laurowe i dusimy przez około 20 minut (do miękkości) na wolnym ogniu.

2) Do mięsa dodajemy 100 ml mleczka kokosowego i dusimy jeszcze ok. 8 minut.

3) Żółtka mieszamy wraz z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pozostałą śmietanką. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i pozostałą ilością mleczka kokosowego.

4) Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.

5) Cukinię kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw (tak aby powstały paseczki jak do makaronu) do momentu aż dojdziemy do nasion. Obraną wcześniej marchew kroimy również w ten sposób. Warzywa blanszujemy razem z posiekanym czosnkiem na patelni z rozgrzaną oliwą.

6) Ugotowany makaron łączymy ze szpinakiem, mięsem, warzywami oraz mieszanką mleczka kokosowego z żółtkami. Ciągle mieszając doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz curry.

Jedna porcja zawiera 513 kcal – ale za to jak zdrowo.

💓 SMACZNEGO 💓

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *