Tarta sernikowo – jagodowa

Tarta sernikowo – jagodowa

Przepis ten powstał w niedzielę – wracaliśmy z mężem do domu po odwiedzinach rodzin (dzień babci i dziadka). U nas dziś kolęda i trzeba było wymyślić jakieś ciasto – jak to tak z pustymi rękoma księdza przyjmować. Na początku był pomysł fit sernika, a później ewoluował w cudowną tartę na spodzie z mąki orkiszowej. Mąkę tą wybrałam ze względu na jej zdrowotne właściwości.  Zdradzę Wam w sekrecie, że oprócz łyżeczki oleju kokosowego nie zawiera margaryny czy też masła. Jest boska, a zarazem bardzo dietetyczna.

Na wstępie troszkę o spodzie – mąka orkiszowa (link do całego artykułu pod zdjęciami):

Od pewnego czasu obserwuje się zwiększone zainteresowanie orkiszem ze względu na jego właściwości zdrowotne oraz walory żywieniowe. Orkisz w porównaniu z pszenicą zwyczajną jest bogatszym źródłem składników odżywczych oraz posiada mniejszą od niej kaloryczność J. Zawiera wysokowartościowe białko (poprzez większą zawartość aminokwasów), jak również dużo tłuszczy, błonnika, witamin i składników mineralnych.

Poza tym we frakcji lipidowej przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz fitosterole (pomagają obniżyć cholesterol). Wykazano również, że orkisz jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz zawiera większą ilość ẞ- karotenu niż pszenica zwyczajna.

W późniejszych latach badano wpływ orkiszu na zdrowie człowieka. Wykazano, że ma on pozytywny wpływ (przy odpowiedniej diecie) przy leczeniu alergii, cukrzycy jak również wspomaganiu odchudzania. Jednak, aby tak się działo nie może być on mieszany z innymi mąkami!!! 

SKŁADNIKI (8 babeczek po 32 g każda oraz tarta o wadze 612 g):

Spód:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 120 – 140 g jogurtu naturalnego
  • 4 żółtka
  • 70 g erytrolu
  • 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego

Masa sernikowa:

  • 230 g twarogu chudego
  • 210 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek erytrolu
  • Opakowanie budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
  • 2 jajka (oddzielone białka i żółtka, białka na czas przygotowania do lodówki)

Polewa jagodowa:

  • 100 g jagód (mrożone lub świeże)
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki (27 g) inuliny
  • 2 łyżki erytrolu

SPOSÓB PRZYGOTWANIA

1)      Spód –> Do malaksera z ostrzami wsyp mąkę, słodziwo – całość zmiksuj. Następnie dodaj żółtka – zmiksuj, a na samym końcu zmiksuj z jogurtem. Ciasto musi móc się lepić w kulkę, dlatego jeśli stwierdzisz, że tak się nie dzieje dodaj łyżkę jogurtu i jeszcze raz wymieszaj.

2)      Nastaw piekarnik na 180°C. Blachę do tarty nasmaruj olejem kokosowym oraz posyp mąką, przygotuj również 8 foremek (ciasta zostaje więcej – warto je wykorzystać). Następnie uformuj spody – możesz od razu masę nakładać na blachę i dociskać ręką, lub najpierw rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm i wtedy wyłożyć blachę. Uważam jednak, że przy tym cieście łatwiej jest od razu na blachę J Piecz przez około 20 minut – boki muszą się lekko przyrumienić.

3)      Masa sernikowa –> W mikserze ubij na gładką masę twaróg z żółtkami. Cały czas ubijając dodaj jogurt, budyń oraz erytrol. Następnie ubij białka na sztywną pianę i po łyżce dodawaj do masy sernikowej. Wyłóż spód od ciasta i babeczek – do babeczek dodaj po łyżeczce masy, a resztę wylej i rozsmaruj na tarcie. Wstaw ponownie do piekarnika na około 40 minut (tarta), 20 minut babeczki – 180°C. Po upieczeniu otwórz drzwiczki, ale tartę wyłóż dopiero jak się schłodzi.

4)      Polewa jagodowa –> Zagotuj 1,5 szklanki wody i dodaj jagody, doprowadź do wrzenia. Dodaj erytrol oraz inulinę. Mieszaj do momentu aż polewa zgęstnieje. Udekoruj nią tartę i babeczki.

Tarta ma w zależności na ile ją podzielisz (12 kawałków – to około 56 kcal każdy kawałek; 10 – 67 kcal kawałek), natomiast babeczki mają po około 32 g – kaloryczność jednej wynosi zaledwie 37 kcal.

Prawda, że fajnie? 🤩

💓 SMACZNEGO 💓

 

 

 

 

 

 

 

Obiecany link do artykułu:
http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2015/04/pf_2015_045-049.pdf

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *