Chleb orkiszowy z ziarnami

Jeśli pamiętacie przepis na chleb graham z ziarnami to macie już wyrobione o nim zdanie 😀 Komu smakował? Kto piekł? Jeśli jeszcze nie zaglądaliście to zapraszam  (https://niskokalorycznieizdrowo.pl/2018/12/14/chleb-graham-z-ziarnami). Dziś przedstawię Wam inny przepis na chleb – również z ziarnami natomiast tylko i wyłącznie z mąki orkiszowej (zobacz dlaczego –> tarta sernikowa ). Dla niewtajemniczonych – mąka orkiszowa działa zdrowotnie na nasz organizm tylko i wyłącznie, jeśli nie jest mieszana z innymi mąkami, a poza tym ma niższy indeks glikemiczny oraz mniej kalorii. Proporcje, dlatego są nieco inne niż w przypadku mieszanki do chleba graham. Podaję Wam również wartości odżywcze w 100 g mąki (konkretnej firmy – jeśli ktoś będzie chciał to wyślę link gdzie można kupić).

 

ZACZYNAMY

 

SKŁADNIKI (2 bochenki):

•  800 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
• 600 ml ciepłej, (ale nie gorącej) wody
• 200 g żurawiny (namoczonej i odciśniętej)
• 200 g pestek dyni
• 100 g słonecznika
• 30 g nasion chia
• 45 g miodu (lub bez)
• 14 g drożdży (7 g suchych drożdży)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1) Mąkę wsypać do miski lub dobrego urządzenia do mieszania chleba. Następnie dodać słonecznik, żurawinę, nasiona chia oraz pestki dyni.
2) Letnią wodę połączyć z miodem oraz drożdżami. Mąkę wraz z ziarnami połączyć z tak przygotowaną wodą mikserem na niskich obrotach, przez co najmniej 5 minut.

3) Na przygotowane ciasto nałożyć ręcznik i odstawić w ciepłe miejsce (30 minut)

4) Po około 30 minutach ciasto przełożyć do 2 form na chleb (lub foremek podłużnych – keksówek 39×11 cm). Obie formy przykryć ręcznikami o odczekać 45 minut.

5) Są dwa sposoby pieczenia tego chleba:
• Możecie ustawić najpierw piekarnik na 210°C i piec na początku 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez jeszcze około 40 – 50 minut.
• Ustawić piekarnik na 200°C i piec przez 40 – 50 minut.

Przy obu sposobach chleb wychodzi pyszny. Przy pierwszym góra lekko opada
Kaloryczność jednej kromki (28 g) wynosi zaledwie 77 kcal. Ilość ziarna, jakiego użyjecie tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od Was – możecie użyć inne niż w przepisie i na 100% wyjdą niesamowicie

💓 SMACZNEGO 💓

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *