Chleb z jagodami goi

Ostatnio na moim blogu możecie znaleźć sporą dawkę przepisów na chleb – tym razem jest to mieszanka mąk, które mi zostały (trzeba je jakoś wykorzystać). Poza tym w przepisie nie ma miodu, pestki dyni zostały zastąpione jagodami goi, natomiast żurawina – sezamem. Zarówno taki bochenek, chleb graham z ziarnami oraz dwa inne rodzaje jadą jutro w świat – Niedaleko, bo w okolice Malborka (do dwóch rodzin). Jestem ciekawa ich opinii.

Zaczynamy

SKŁADNIKI (2 bochenki):

• 200 g mąki orkiszowej; 600 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej; 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
• 620 ml wody
• 24 g drożdży
• 100 g jagód goi
• 10 g nasion chia
• 50 g słonecznika
• 20 g sezamu czarnego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1) Drożdże połącz z wodą o temperaturze około 25°C

2) Do dużej miski wsyp mąki, nasiona chia, słonecznik łuskany, jagody goi oraz sezam.

3) Do suchych składników wlej wodę z miodem i miksuj przez około 5 minut.

4) Przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu.

5) Dwie keksówki posmaruj oliwą z oliwek i posyp mąką. Nałóż masę do form i ponownie przykryj ręcznikiem na około 45 minut.

6) Ustaw piekarnik na 210°C z termoobiegiem. Włóż chleb i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmień temperaturę na 180°C i piecz przez 40 – 50 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw chleb przez 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjmij chleb.

Kaloryczność 70 g wynosi 157 kcal. Jedna kromka to około 30 g – 68 kcal

💓 SMACZNEGO 💓

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *