Biszkopt przekładany kremem z jagód goi

Ostatnio chodzi za mną ciasto – nie byle jakie. Tylko takie zdrowe i z jagodami Goja, które przyszły jakiś czas temu wraz z innymi produktami. Zawsze kupuję większe paczki zarówno nasion jak i owoców więc trzeba to jakoś wykorzystać. Tym bardziej, że ceny przystępne. Tak oto od dwóch dni chodzą za mną właśnie te jagody oraz acerola. Dziś spróbuję stworzyć pyszny biszkopt właśnie na bazie tych produktów. Poza tym do ciasta użyję mąki orkiszowej 🙂

Tyle przyjemności – ale najpierw krótki wstęp 🙂

Jagody goi (jagody azjatyckie) – pochodzą z dwóch gatunków roślin kolcowoju (chińskiego i pospolitego). W Europie pojawiły się w XVIII w. Ze względu na swoje właściwości prawie od dwóch tysiącleci są wykorzystywane w medycynie chińskiej. Można je jeść od razu lub też dodać do herbaty, zup, jak również dań mięsnych i wegetariańskich; dobre są również w postaci nalewek, soków oraz wina. Dzięki prowadzonym badaniom udowodniono, że jagody te działają m.in. przeciwmiażdżycowo – spożywanie ich powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego. Udowodniono również, że dłuższe stosowanie tych owoców wpływa istotnie na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Poza tym Goja ma ochronny wpływ na siatkówkę oka – zarówno w początkowym stadium zwyrodnienia siatkówki jak hamowania jaskry.

Właściwości tego superfoods jest, co niemiara, a ja podałam Wam tylko kilka z nich. Także warto się zastanowić czy nie stosować jagód w codziennej diecie: ) Również acerola jest owocem o dużych właściwościach zdrowotnych (ale o tym innym razem).

Link do artykułu (owoce goi).

ZACZYNAMY

 

SKŁADNIKI: 

  • 6 jaj
  • 160 g mąki orkiszowej (o jej właściwościach pisałam tutaj)
  • 140 g erytrolu (160 g dla tych, co lubią b. słodkie)
  • Po 10 g ziaren: słonecznik, chia i sezam czarny
  • Tortownica o średnicy 25 cm

Krem z jagód Goi:

  • 230 g twarogu chudego
  • 40 g jagód goi namoczonych w wodzie
  • 1 łyżka masła orzechowego (u mnie laskowy)
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 łyżeczka żelatyny + 30 ml wody

Krem z Acerola:

  • 230 g twarogu chudego
  • 3 łyżeczki ekstraktu z acerola
  • 2 łyżki erytrolu
  • 32 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny z 30 ml wody

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt:

1)  Na początku oddziel białka od żółtek i przesiej mąkę przez sito. Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec erytrol (o nim wspominałam TU).

2)  Już teraz ustaw piekarnik na 170°C – przecież nie chcemy czekać żeby się rozgrzał po zrobieniu ciasta J. Możesz również wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia :).

3)  Do ubitej piany, ciągle miksując dodawaj po żółtku. Wyłącz mikser.

4)  Do masy dodawaj po 2 łyżki przesianej uprzednio mąki. Całość mieszaj za każdym razem szpatułką lub płaską łyżką. Do tak wymieszanej masy dodaj ziarna i ponownie wymieszaj.

5)  Ciasto wylej do tortownicy i piecz przez 50 minut – w tym czasie nie otwieraj piekarnia!!! Po upieczeniu pozostaw ciasto w piecu przez 15 minut. Dopiero teraz będzie można go wyjąć.

6)  Teraz już tylko delikatnie musisz oddzielić biszkopt od ścianek tortownicy – to nic trudnego, wystarczy, że nożem powolutku będziesz przesuwać wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy.

7)  Co do biszkoptu to prawie koniec – teraz już pozostało czekać aż się ostudzi.

Krem z jagód Goi:

1)  Twaróg chudy zmiksuj w malakserze na gładką masę (bez grudek).

2)  Dodaj jagody Goi, (jeśli były suche – najpierw namocz je) i zmiksuj ponownie. Do masy dodaj erytrol oraz masło orzechowe (Pychotka).

3)  Następnie wymieszaj w letniej wodzie żelatynę i dodaj do masy (pamiętaj, żeby zrobić ten punkt na samym końcu, najlepiej przed wykładaniem na ciasto)

Krem z Acerola:

1)   Tak jak w przypadku masy z jagód zmiksuj twaróg na gładko.

2)  Następnie dodaj proszek z acerola, budyń oraz erytrol. Całość zmiksuj.

3)  Połącz wszystko z letnią wodą i żelatyną (patrz pkt. 3 masy z jagód Goi).

SKŁADAMY CAŁOŚĆ:

1)   Zrób napar z zielonej herbaty i dodaj połowę cytryny.

2)  Biszkopt przekrój na pół, lub 3 części (od ciebie zależy jak będziesz przekładać masę).

3)  Nasącz pierwszą warstwę naparem, a następnie nałóż krem z acerola. Nałóż drugi blat.

4)  Ponownie nasącz kolejną warstwę herbatą i wyłóż krem z jagód Goi.

5)  Tu od ciebie zależy czy będzie kolejna warstwa czy też nie – jeśli tak to proponuję zwieńczyć ją polewą albo kremem 😀

6)  Krem może być acerola-kakao – 200 ml mleka, 2 łyżki erytrol, 2 łyżeczki acerola, 1,5 łyżki kakao i 1,5 łyżki inuliny. Całość gotuj do momentu otrzymania pożądanej konsystencji.

Kochani słodycz zarówno biszkoptu jak i kremów zależy tylko i wyłącznie od Was. U mnie w domu utworzyły się dwa obozy: mąż i babcia stwierdzili, że biszkopt mógłby być słodszy, tak samo jak kremy. Natomiast ja z dziadkiem stwierdziliśmy, że ilość słodyczy jest w sam raz. Także kwestia indywidualna. Powiem Wam szczerze, że dawno tak pysznego ciasta nie jadłam. Gdyby nie to, że był gotowy na 18 to pewnie pozwoliłabym sobie na jeszcze jeden kawałek 😀 A tak to ciasto zastąpiło mi kolację 🙂

U mnie wychodzi około 14 kawałków – 1 porcja z polewą jw. to 110 g – co odpowiada 156 kcal. Obłędne ciacho 😀

💓 SMACZNEGO 💓

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *