Lasagna orkiszowa z farszem twarogowo – cukiniowym

Dziś przychodzę do Was z makaronem Lasagne zrobionym z mąki orkiszowej – jak zapewne zauważyliście dość często ostatnio u mnie gości. Jeśli jeszcze nie wiecie, dlaczego zajrzyjcie TU.

Typowa pasta Lasagne składa się przede wszystkim z mąki pszennej, jajek oraz soli, czasami z dodatkiem wody. Taki makaron jak wiadomo ma mało wartości odżywczych, za to dużo kalorii.

Pasta Lasagne orkiszowa jest za to bogata w składniki odżywcze oraz mniej kaloryczna.

DO DZIEŁA!

 

SKŁADNIKI NA MAKARON (16 płatów):

• 200 g mąki orkiszowej
• 2 jajka
• 1 łyżka oliwy
• Spora szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA FARSZ:

• 3 duże cukinie lub 4 mniejsze
• 230 g twarogu chudego
• 30 g Mascarpone
• 100 ml mleka (lub szklanka, jeśli robicie 4 warstwy makaronu), u mnie wyszły 3, miałam za mało cukinii 
• Szczypta soli
• Szczypta pieprzu
• Szczypta gałki muszkatołowej
• 20 g parmezanu lub innego startego sera

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1) Zajmijmy się makaronem – na blat wysyp mąkę, zrób wgłębienie i dodaj jajka. Zagnieć ciasto, a następnie dodaj oliwę z oliwek oraz sól. Wyrabiaj je około 10 minut. Ja swoje ciasto robiłam w dużym malakserze z ostrzami – wszystkie składniki do niego i miksowałam do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

2) Teraz zajmijmy się farszem – myjemy i kroimy cukinię w talarki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą, lub smarujemy je pędzelkiem lekko nasączonym oliwą (mniej tłuszczyku), lekko oprószamy solą. Do nagrzanego piekarnika (180°C) wstawiamy blachę z cukinią na minimum 20 minut.

3) W tym czasie możemy zrobić masę serową – do malaksera (lub miksera) wkładamy twaróg oraz Mascarpone. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Na koniec dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ponownie miksujemy. Całość łączymy z mlekiem oraz parmezanem (ja użyłam cheddar) najlepiej łyżką.

4) Po godzinie wyciągamy ciasto, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na pożądaną grubość (2 do 3 mm). Mi z takiej porcji wyszło 16 płatów (następnym razem muszę je zrobić troszkę cieńsze :). Jeśli mamy maszynkę do makaronu to tym lepiej, praca idzie troszkę szybciej i całość jest równo uformowana.

5) Do osolonej wody wkładamy nasze płaty na max 1 minutę, wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Z zimnej wody układamy na ręcznik papierowy, aby obeschły troszkę.

6) Składamy potrawę 😀 Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy makaron, następnie masę serową i na końcu cukinię. Nakładamy kolejne płaty makaronu, masy, cukinii do momentu skończenia nam się produktów. Uwaga – na koniec powinna wylądować masa serowa, posypana delikatnie serem 😀

 

U mnie wyszło 6 kawałków (12 płatów). Jeden kawałek 150 kcal. Ja z mężem zjedliśmy po, dwa co daje na porcję 330 kcal. Bardzo malutko jak na taką przyjemność.

 

Podaję Wam również kaloryczność samego makaronu, aby każdy później dopasował sobie składniki do ulubionej Lasagne – 16 płatów (899 kcal), 1 płat (56 kcal; B: 2.9/ Tł.: 1.6g/ Węgl.: 2.2 g).

Marka

Barilla Lubella Domowy orkiszowy

Wartość energetyczna

359 kcal

360 kcal

278 kcal

Tłuszcz

2.0 g

1.5 g

7.7 g

Węglowodany

71.2 g

73 g

36.8 g

Białko 12.5 g 12 g

13 g

 

Makarony Barilla i Lubella mogą zawierać jaja, ale nie ma ich w składzie, jako składnika, dlatego też prawdopodobnie zawierają mniej tłuszczu. Natomiast jak wiadomo – jaja są zdrowe.

💓 SMACZNEGO 💓

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *