Łososiowe wariacje – makaron soba

Plany na dzisiejszy obiad były nieco inne – miał być placek z ryżu czarnego z warzywami i rybą. Cóż, wyszedł makaron Soba z rybą. Dwa razy szybszy obiad niż planowałam, a smakował obłędnie. O makaronach będą jeszcze wpisy – o ich właściwościach.

 

Składniki (2 porcje):

 

• 100 g makaronu Soba

• Cebula pokrojona w piórka

• 200 g cukinii

• Sól, pieprz

• 200 g łososia (100 g porcja)

• 2 łyżki sosu sojowego

• Woda

• 60 g marchewki

 

Sposób przygotowania:

1) Łososia posolić i popieprzyć oraz obłożyć cebulą; wstawić na minimum godzinę do lodówki.

2) Marchew obrać i zetrzeć na grube oczka. Cukinię umyć, pokroić w plasterki skropić oliwą i lekko posolić.

3) Płaty łososia ułożyć wraz z cebulą na osobne folie aluminiowe i zawinąć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej cukinię.

4) Do piekarnika wstawić cukinię oraz rybę na około 15-18 minut w zależności od grubości ryby (180°C).

5) Na patelnię wlać 250 ml wody, posolić, poczekać aż się zagotuje i włożyć makaron. Po około 3 minutach dodać startą marchewkę. Jeśli woda wyparuje dolej jej trochę, powinno zostać troszkę, aby sos był gęsty.

6) Wyjmij rybę, podziel ją na kawałki i dodaj do makaronu. Następnie wlej sos sojowy, całość wymieszaj. Na sam koniec dodaj cukinię. Podawaj w głębokim talerzu.

 

Porcja ma 374 kcal (B: 26g; Tł.: 14g; Węgl.: 36g). Ja będę dość często do tego dania wracać. Ja każdą porcję przygotowywałam osobno ze względu na to, że mąż z pracy późno wraca.

 

💓 SMACZNEGO 💓

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *