Pierś indycza z ananasem

Dziś przychodzę do Was na danie banalne w robocie i do tego bardzo smaczne. Można je zrobić od razu lub poczekać około godzinę, żeby mięso przeszło przyprawami. Do tego cudne warzywa z piekarnika i danie prawie jest gotowe.

 

Do dzieła!!!

 

Składniki:

• 200 g piersi indyczej
• 100 ml mleczka kokosowego 5-7%
• Sól, pieprz
• 200 g makaronu Pełne Ziarno
• 300 g cukinii
• Szczypta curry
• Cebula
• 200 g marchwi
• Oliwa z oliwek do skropienia warzyw
• 100 g ananasa

 

Sposób przygotowania:

1) Pierś z indyka pokrój w kostkę. Do okrągłego, niewielkiego naczynia żaroodpornego wlej mleczko kokosowe, dopraw je solą, pieprzem oraz curry. Dodaj mięso, całość wymieszaj i jeśli masz czas to wstaw na minimum godzinę do lodówki (przykryte folią).

2) Makaron ugotuj wg przepisu (najlepiej al dente).

3) Ananasa pokrój w kostkę.

4) Cukinię oraz marchew pokrój w plastry.  Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej warzywa . Następnie skrop oliwą z oliwek (lub posmaruj za pomocą pędzelka) pokrojone w plastry warzywa, dopraw solą (opcjonalnie użyj rozmarynu do marchewki).

5) Ustaw piekarnik na 180°C. Do naczynia żaroodpornego dodaj teraz ananas, wymieszaj i przykryj folią. Mięso piec przez 30 minut, natomiast warzywa około 20 do 25 minut (żeby ich nie przypalić).

6) Makaron ułóż na talerzu, dodaj mięso oraz warzywa. Polej sosem powstałym w naczyniu.

 

Mięso wychodzi bardzo miękkie i aromatyczne. Można je podać wg uznania – z makaronem, ryżem, kaszą czy innym dodatkiem. Jedna porcja wynosi 401 kcal – B.:11.8 g; Tł.:6.2 g; Węgl.:50.5 g

 

💓 SMACZNEGO 💓

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *