Sandacz w żurawinie

Rybą, którą ostatnio bardzo lubię przyrządzać jest sandacz. Jego mięso jest bardzo delikatne i jak już wspominałam chude. Krótka obróbka termiczna w piekarniku czy parowarze i można się zajadać.

Tym razem podana w wersji z żurawiną oraz czarnym ryżem („superfoods” o którym pisałam TU). Dodatek przyprawy Garam masala sprawia, że danie to nabiera zupełnie innego charakteru.

 

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 200 g ryżu czarnego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 200 g filetów z sandacza
  • 30 g żurawiny
  • 1 – 2 łyżeczki Garam Masala
  • 0,5 cebuli
  • Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rybę umyj i osusz na ręczniku papierowym. W głębokim talerzu ułóż część cebuli pokrojonej w piórka. Rybę oprósz z obydwu stron solą oraz pieprzem, a następnie ułóż ją na cebuli i przykryj resztą cebuli. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
2. Żurawinę namocz w ciepłej wodzie i odsącz z niej. Mleczko kokosowe wymieszaj z przyprawą Garam i dopraw do smaku solą.

3. Na dwóch foliach aluminiowych ułóż rybę wraz z dolną warstwą cebuli (górną możesz zdjąć, lub nie). Zrób łódeczki z folii, ułóż żurawinę i zalej sosem. Folię zawiń tak, aby była szczelna.

4. Ustaw piekarnik na 180°C i piecz rybę przez około 17 minut.5. Ryż czarny ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do tego zrób surówkę, lub kapustę gotowaną i obiad gotowy.

 

Taka ryba bez kapusty na porcję zawiera zaledwie 343 kcal, (jeśli wziąć pod uwagę ryż, który ja używam). Jak jednak wspominałam mam do jego kaloryczności mieszane uczucia (B.: 24,2 g; Tł.: 10,9 g; Węgl.: 38,8 g).

💓 SMACZNEGO 💓

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *