Tarta budyniowe chia

Tydzień temu przedstawiłam Wam przepis na pyszny pudding z chia, natomiast dziś przychodzę do Was z tartą na spodzie orzechowym z pyszną warstwą o smaku budyniowym, oraz drugą – smak owocowy. Jak dla mnie lepszego połączenia nie ma.

Przepis ten można modyfikować: np. inne owoce, więcej jednej z mas. Puśćcie wodze fantazji, a gwarantuję – wyjdzie pysznie.

ZACZYNAMY!!!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 50 g masła orzechowego (u mnie własnej produkcji z nerkowców)
  • 100 g zmielonego erytrolu
  • 2 łyżki jogurtu (lub więcej – tak aby całość się połączyła)

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 400 ml mleka
  • 50 g nasion Chia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki erytrolu
  • 2-3 (lub więcej) łyżeczek olejku waniliowego

GALARETKA WIŚNIOWA:

  • 450 g wiśni mrożonych
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki erytrolu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zaczynamy od ciasta – Do miski wsypujemy mąkę oraz erytrol. Dodajemy jajko, nasiona Chia, jogurt, masło oraz masło orzechowe. Całość zagniatamy lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta (gdyby nadal było zbyt sypkie dodajemy jeszcze trochę jogurtu). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinkę.
  1. Formę do tarty smarujemy oliwą za pomocą pędzelka lub papieru kuchennego i oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę (na początku warto je troszkę rozwałkować). Widelcem nakłuwamy spód aby nam nie urósł podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 30 minut. Wystawiamy ciasto i czekamy aż się ostudzi.
  1. Teraz możemy zająć się warstwą budyniową – do rondelka wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia, erytrol oraz olejek waniliowy. Na dobrą sprawę słodkość tej warstwy jak i smak wanilii zależy od Was. Próbujcie budyń i dodawajcie składnik w razie potrzeby. Masę gotujemy około 10 minut – nie doprowadzamy do wrzenia. Ma być ciepła, nie gorąca.
  1. Do szklanki wlej 25 ml (lub 50 ml) mleka z kartonika i zagrzej aby było ciepłe. Następnie dodaj żelatynę i mieszaj tak długo aż się rozpuści. Całość dodaj do mleka z nasionami Chia i wymieszaj.
  1. Spód się studzi, masa budyniowa również 😀 Tu trzeba czekać, najlepiej mieć otwarte okno. A jeśłi chcemy przyspieszyć proces studzenia masy wystarczy włożyć rondelek do zimnej wody i czekać aż budyń będzie chłodny oraz gęsty. Pamiętajmy tylko aby od czasu do czasu go zamieszać i nie przeoczyć momentu kiedy całkowicie stężeje. Wtedy będzie trzeba jeszcze raz podgrzewać masę.
  1. Na wystudzony spód wlewamy masę budyniową i całość chowamy do lodówki na minimum 30 minut – najlepiej godzinka (masa musi się dobrze ściąć).
  1. Na samym końcu robimy galaretkę wiśniową – do rondelka wkładamy wiśnie, gotujemy je na małym ogniu i dodajemy erytrol. Tu słodycz również zależy od Was. Czekamy tylko do momentu aż puszczą sok i połączą się ze słodzidłem. Odstawiamy i blendujemy.
  1. Teraz potrzeba nam około 25 ml (lub 50 ml) gorącej wody aby połączyć ją z 3,5 łyżeczkami żelatyny – mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy ją do galaretki i energicznie mieszamy. Tak jak w przypadku budyniu możemy czekać lub dać do zimnej wody, od czasu do czasu mieszając.
  1. Pozostało wyjęcie ciasta z lodówki, wlanie galaretki, ponowne wstawienie do lodówki na minimum godzinę (najlepiej całą noc). To tyle 🙂

Cóż ja ciasto próbowałam tego samego dnia wieczorkiem – nie mogłam się doczekać 🙂

Mąż jadł ze mną ten kawałek – przypadł mu do gustu. Na następny wieczór częstowałam nim rodzinkę do której byliśmy zaproszeni na kolację i wspólne gry planszowe 🙂

Całość wystarczy podzielić na 10 kawałków – przy czym jeden zawiera 210 kcal (146 g – B.:7.7g; Tł.: 8.6g; Węgl.: 25.9g)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *