Muffiny bananowe z kruszonym kakao (12 msc+)

     W związku z tym, że w piątek były walentynki powstał na szybko u mnie tego typu przepis. Myślałam nad nim od rana – a ogranicznikiem był czas. Tak czas – II śniadanie i obiad dla rodziny miałam już przygotowany, ale czasu na podwieczorek nie było. Poza tym chciałam połączyć walentynki z urodzinami dziadka (były, kiedy byliśmy we Francji) i zrobić tym samym również im dużo przyjemności.

     Dzięki pomocy męża i temu, że poszedł z małą na spacer udało mi się upiec szybkie babeczki. Przepis dedykowany jest również osobom uczulonym na gluten, gdyż nie ma w nim mąki pszennej, a ryżowa (proszek do pieczenia i sodę możecie zamienić na bezglutenowy odpowiednik). Jeśli więc chcecie na szybko coś upiec i cieszyć się smakiem oraz korzyściami płynącymi z tych babeczek to serdecznie zapraszam do dalszej części wpisu – przepisu 🙂 .

     Jego wyjątkowość polega na dodaniu do masy kruszonych ziaren kakaowca „superfoods”, o którym wspominałam już w poprzednim wpisie. Kto go jeszcze nie czytał zapraszam TU – a resztę troszeczkę niżej. Jestem przekonana, że tego typu podwieczorek będzie pasować również Waszym małym pociechom.

II śniadanie/ podwieczorek

Składniki (22 babeczki):

  • 340 g banana
  • 210 g mąki ryżowej
  • 120 g erytrolu
  • 70 g jogurtu gęstego
  • 50 g kruszonego kakao
  • 5 g cynamonu
  • 50 g zimnego rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny


 

Sposób przygotowania:

  1. W robocie kuchennym lub mikserem ubijamy krótko jajko z erytrolem (tak, aby masa była lekko napowietrzona).
  2. W malakserze (lub za pomocą blendera) łączymy banany, jogurt, jajko, masło na jednolitą masę.
  3. Do wcześniejszej masy jajecznej wlewamy masę bananową i całość miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą oraz cynamonem i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Teraz wystarczy dodać pokruszone kakao i masę jeszcze raz wymieszać.
  5. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg). Do nagrzanego piekarnika wstawiamy babeczki i pieczemy około 25 minut. Babeczki w większości przypadków suche są już po 20 min, jednak warto potrzymać je te kilka minut dla pewności, że są upieczone. Pamiętajcie jednak o tym, aby sprawdzić czy są suche jeszcze przed wyciągnięciem (aby w razie co móc je dopiec) 🙂

Wartość odżywcza dla 4 babeczek to 347 kcal (B.: 5.8g; Tł.: 14.2g; Węgl.: 48.7g)

     Ja do babeczek zrobiłam krem orzechowy – wystarczy połączyć 3 łyżki ulubionego jogurtu naturalnego z 1,5 łyżki masłem orzechowym i za pomocą łyżeczki lub worka do kremu z końcówką udekorować babeczki. Jeśli wasze dziecko uczulone jest na orzechy to wystarczy zostawić mu babeczki same lub  polane jogurtem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *