Babeczki twarogowe (12 msc +)

     Czasami na śniadanie lubimy zjeść coś słodkiego, a przy tym pożywnego i sycącego. Coś, co umili nam dzień i pozwoli pełną parą przejść przez jego początek. Tego typu śniadanie jest super alternatywą dla kanapek, które powiedzmy sobie szczerze jemy dość często.

     Przepis, który Wam dziś przedstawię jest również super pomysłem na II śniadanie oraz podwieczorek. Poza tym można go zrobić wieczorem dnia poprzedniego, zawinąć w worek spożywczy, wstawić do lodówki i cieszyć się szybkim śniadaniem (wystarczy podgrzać kilka sekund w mikrofali).

 

Śniadanie /II śniadanie /podwieczorek

Składniki (20 babeczek):

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 30 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 15 – 30 g erytrolu
  • 5 g cynamonu
  • 10 g kakao
  • 2 jaja
  • Dodatkowo (ale nie trzeba 0,5 łyżeczki sody)

 

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg mielimy blenderem lub malakserem wraz z erytrolem na jednolitą masę.
  2. Następnie dodajemy jaja, mąkę, cynamon oraz sodę. Masę dzielimy na 2 porcje. Połowę przekładamy do oddzielnej miseczki, a drugą mieszamy z kakao.
  3. Piekarnik ustawiamy na 180 ° C. Masę przelewamy do foremek silikonowych (jeśli stalowe – wysmarować) i wstawiamy do piekarnika na około 20 min.
  4. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy środek jest suchy. Jeśli tak – wystawiamy nasze pyszności 🙂

Na śniadanie podałam je z kruszonym kakao+lucuma oraz borówkami

U mnie porcja wynosiła 6 takich babeczek bez dodatków – ich wartość energetyczna to 198 kcal

(B.: 20.6 g; Tł.: 7.7 g; Węgl.: 11.5g)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *