Klopsiki na parze z ziołami i marchewką (6 msc +)

     Jeśli macie mięso mielone z indyka lub kurczaka w lodówce i nie macie na nie pomysłu ten przepis będzie strzałem w 10. Ja jednego dnia podałam pulpeciki z kaszą pęczak, sosem pomidorowym oraz surówką z selera, a na następny dzień królowały z makaronem orkiszowym, sosem curry oraz roszponką z warzywami.

Właśnie dzięki takim przepisom można mieć dwa obiady z głowy 🙂

Obiad

Składniki (4 porcje – 20 sztuk):

  • 400 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 100 g kaszy kus kus
  • 80 g startej na dużych oczkach marchewki
  • 2 łyżeczki koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku dla dorosłych

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kus kus robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Mięso mieszamy wraz z czosnkiem oraz jajkiem na jednolitą masę. Gdy kasza będzie gotowa dodajemy ją i dalej mieszamy.
  3. Do tak powstałej masy wsypujemy marchewkę oraz koperek. Robimy kilka kulek dla dziecka (około 5). Resztę mięsa doprawiamy wg swoich upodobań i wylepiamy pulpeciki.
  4. Pulpeciki ustawiamy w parowarze i gotujemy przez około 20 minut – max 30.

Porcja (5 klopsików) to 245 kcal (B.: 28.7 g; Tł.: 4.7g; Węgl.: 23.3 g)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *