Pancakes z serka wiejskiego (6msc +)

     Ten przepis jest chyba jednym z prostszych jakie u mnie znajdziecie. Tylko 4 składniki dzielą Was od puszystych, mięciutkich, a do tego tak smacznych pancakes. Bez proszku, czy sody i z mąką ryżową. Dla dziecka już od 6 msc jeśli nie ma alergii na białko jaja kurzego, oraz dla tych co mają celiakię. Jednym słowem – dla każdego 🙂

     Najlepsze w nim jest to, że jeśli zostało Wam dość sporo serka wiejskiego i nie macie na niego pomysłu to właśnie ten wpis jest dla Was.

II śniadanie/ podwieczorek

 

Składniki (30 placuszków):

  • 200 g serka wiejskiego
  • 30 g erytrolu
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jaja

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski przekładamy do miski i miksujemy go aż troszkę się rozdrobni. Dodajemy do niego 3 łyżki mąki ryżowej.
  2. W drugiej misce ubijamy jaja z erytrolem na puszystą masę – taką mocno puszystą i na samym końcu dodajemy ostatnią łyżkę mąki.
  3. Do miski z twarożkiem dodajemy partiami puszystą masę i miksujemy do połączenia się składników.
  4. Łyżką nakładamy masę na gorącą patelnię (smażymy beztłuszczowo lub z niewielką ilością masła ghe). U mnie masło ghe dałam tylko na początek (ok. 2 g) i potem smażyłam już bez tłuszczu. Jedna łyżka to 1 pancakes

Wartość energetyczna dla 15 pancakes to 285 kcal (B.: 20.4; Tł.: 11 g; Węgl.: 25.8 g)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *